søndag den 27. september 2009

Picasa 3.5 ansigtsgenkendelse - advarsel!

Note: Dette er ikke et review af Picasa 3.5, men en advarsel til folk om potentielle fejl og ting man skal holde øje med.

Jeg var meget glad, da jeg opdagede at Picasa 3.5 var blevet frigivet og en af de helt store nyheder var at ansigtgenkendelsen var flyttet fra PicasaWeb til Picasa. Dvs. at man på sin computer kan gå i gang med at tagge folk hurtigere end PicasaWeb (for det kunne godt blive langsomt!), men med nogle af de samme værktøjer, som PicasaWeb har.

Når man starter Picasa 3.5, er der to ting den skal gøre. Den første er at scanne alle dine billeder igennem, for at finde ansigter og matche disse imod hinanden. Den anden er at downloade alle de ansigtstags, som allerede er foretaget i PicasaWeb. Alt efter hvor mange billeder man har, kan især den første proces, tage lang tid. Jeg lod min laptop stå natten over og så var den færdig da jeg stod op.

Kontaktpersoner
Herfra gik jeg i gang med at løbe alle de "ukendte" ansigter igennemm. Picasa henter alle ens kontaktpersoner fra ens Google konto. Det er de samme kontakter, som PicasaWeb arbejder med. Her synes jeg bare at der manglede nogle kontaktpersoner. Lang de fleste var der, men en gang imellem var der bare nogle personer, som jeg blev nød til at oprette igen.

Hvad jeg også opdagede var at ikke alle personer i PicasaWeb havde lige så mange billeder registreret på sig, som i Picasa. Dette burde ikke lade sig gøre i mit tilfælde, da ALLE mine albums i Picasa er synkroniseret op imod PicasaWeb! Dette er noget jeg skal have undersøgt nærmere, men jeg er bange for at optællingsproblem bl.a. kan relatere sig til de manglende kontaktpersoner.

Procedure for ansigtstagging
Når man går i gang med at tagge ansigter, får man vist en liste med ansigter. Disse ansigter skriver man så navn på, hvorpå de flyttes til personens album. Et billed vil derfor eksistere både i det originale fotoalbum og i personens album. Efterhånden som man får sat navne på de "ukendte" personer, dukker der nye op og Picasa vil også gætte sig til nogle ansigter.

De ansigter, som Picasa gætter sig til, ryger derfor ned i personernes albums, men med en note om at man skal kontrollere disse. For hvert ansigt, som Picasa har gættet sig til, kan man sige Ja eller Nej. Siger man Ja, bliver ansigtet, bliver det liggende i albummet og du kan gå videre til det næste ansigt. Vælger man derimod nej, bliver ansigtet flyttet til de ukendte ansigter eller, hvis Picasa har et andet bud til hvem det er, bliver det flyttet til denne persons mappe - igen, så du skal be- eller afkræfte gættet.

Meget nemt og man kan hurtigt få tagget en masse ansigter, hvilket er dejligt, hvis man har 20.000+ fotos og derved måske 50.000+ ansigter.

(For) Hurtig ansigtstagging
I min tid som værnepligtig, blev der taget mange tusinde fotos og disse er selvfølgelig også kommet ind i Picasa. De er blandet godt sammen med alle de andre billeder af venner og familer. Det er også blevet til et par koncerter og DHL stafet. Koncerterne og DHL stafetterne har givet mange ekstra ansigter, som jeg ikke ønsker. Dette har Picasa dog også en løsning på, nemlig ignoreret ansigter. Støder man ind i et ansigt, som man ikke vil/kan tagge, ignorerer man det bare og så ser du det ikke igen. Du har dog mulighed for at se ansigter, som er blevet ignoreret.

Hvad jeg dog har fundet ud af i proceduren, når man tagger ansigter, er at der bruges "Groups". Dvs. at Picasa vil forsøge at samle så mange ens ansigter, som muligt, under et enkelt ansigt. Når du så sætter navn på det ene ansigt, vil Picasa sætte det på alle de andre bagved. Problemet er bare at Picasa åbenbart let kan tage fejl af at ansigterne bagved ikke altid, tilhører den person, man har tagget. Dette betyder at du, uden at du ved det, faktisk godkender en masse ansigter, uden overhovedet at have set dem! Og med min billedsamling, og derved ansigtsamling, er der mange ansigter, som Picasa tager fejl af.

Løsningen kunne være at man trykker på knappen, som slår grupperingen fra. Dette medfører dog at man mister muligheden for hurtigt at skrive et navn på en person og så dør hele idén med hurtig tagging.

Manuel kontrol af ansigter
Pga. denne fejl i Picasa 3.5, har jeg fået sat måske omkring 1.000 ansigter automatisk. Her er der en god del, som er forkerte. Picasa mener dog at jeg har godkendt dem, så nu skal jeg manuelt i gang med at løbe alle personer igennem, for at se om de har fået sat et forkert ansigt på sig. Nogle få tilfælde er op imod 1/3 del af ansigterne, tagget til en person, været forkerte.

Rettelse af Picasa
Problemet med ansigtgenkendelsen i Picasa er at Google er for selvsikre omkring den. Derfor har Google valgt at når Picasa er sikker nok på at et ansigt tilhører en person, så skal den ikke spørge brugeren om det er rigtigt. Men, som jeg har oplevet nu, tager den faktisk ofte fejl.

Og som sagt, hvis man slår disse gruppering af ansigter fra, mister man nogle hurtige genveje til at tagge ansigterne. Desuden er gruppering slået til som standard, så dette skal man også slå fra, hver gang man vil løbe ukendte ansigter igennem.

Rettelser, som Google bør lave er derfor:
- Mulighed for at Picasa kan huske om man har slået gruppering fra eller til, eller lade det være slået fra som standard.
- Når man slår gruppering fra, skal man have de samme værktøjer/genveje til rådighed, som når man har ansigterne grupperet.
- Når man godkender eller afviser Picasas gæt, skal der også være muliged for at ignorerer ansigtet.
- Bedre muligheder for at fjerne folk fra fotoalbums, som ikke er med i dem.

2 kommentarer:

Renee G. sagde ...

Hvordan får man fat i folkene bag Picasa. Jeg har ikke bedt om ansigtsscanning, men nu står det hele bare og scanner flere tusinde ansigter - samtidig er funktioner jeg normalt bruger sat ud af kraft. Jeg hader når en opdatering forringer produktet...

Anders Lund sagde ...

Hvis du går op i menuen Tools og vælger Options er der et faneblad, som hedder Name Tags. Her kan du deaktivere Face detection.

Ja, det tager noget tid for den, at løbe alle billeder igennem for ansigter, men det kan være en god hjælp, til at sætte navn på alle ansigterne. Min computer stod i måske et døgn, for at løbe alle billederne igennem i Picasa.