lørdag den 4. juli 2009

Coolix aircondition

Sommeren er over os og vi steger i solen. Men her i den sidste uges tid har det været næsten ulidelig at være hjemme, da vinden har været manglende og temperaturerne alt for høje til hvad jeg har været vandt til. For slet ikke at tale om luftfugtigheden!

Derfor er jeg glad for at jeg i starten af ugen slog til og købte en aircondition enhed. Der er tale om en såkald one-unit enhed, hvor alt er samlet i en enhed og så er der et luftrør, som spytter alt varmen ud (af vinduet). Modsætningen til sådan en er en two-uint, hvor man har en enhed inden for og så en enhed, som er placeret udenfor. Idendørs enheden sørger for at køle luften i huset ned, ved at sende varmen i form af væske eller gas hen til udendørsenheden, som køler væske eller gassen med en blæser. Sidstnævnte er mere regnet til fastmontering og er ofte mere besværlig at håndtere end førstnævnte. Tilgengæld er en two-unit også bedre til køling. De koster dog ofte også mere at anskaffe.

Prisen var da også med til at bestemme at det blev en Coolix MPM-07CRN 1, som jeg fik fat i hos Bauhaus for lige under 1.495,-. Den er mærket med energimærke A, hvilket også havde en rolle i beslutningen.


Der er mulighed for at tilslutte en slange, så kondensvandet kan blive pumpet direkte ud i et afløb, men der findes også en beholder på (gættet) ca. 2 litter, som skulle give nok til mange timers brug, inden den skal skiftes. Der er en kontakt, som er forbundet med en flyder i beholderen, så enheden automatisk stopper, hvis det bliver tid til at tømme vandet ud.

Betjeningen er enkelt, hvor man kan vælge temperatur, blæserhastighed og driftmetode. Temperaturen indstilles via digital display og blæserhastighen har 3 indstillinger. Og så kan man indstille enheden til auto, affugter eller køling. Auto skifter selv imellem affugter og køling, alt efter hvad den mener er mest nødvendigt og de to andre indstillinger siger sig selv. :-)

"Udstødningensslagen" er (øjemål) ca. 1,5 meter lang og er nem at montere på enheden. En tur hos Bauhaus gjorde desværre ikke at jeg kunne få en slange, som var længere - den skal kunne tåle varmen, som kommer ud, hvilket en anden kunden jeg talte med, havde erfaring omkring. Heldigvis er det ikke strenget nødvendig til min opsætningn. Der medfølger nogle ekstra afslutningsstykker, som skulle gøre det nemmere at montere i et vindue: desværre ikke noget jeg kunne bruge der hvor enheden skulle placeres hjemme. Og et andet stykke, til mere permenet opsætning til hul igennem en væg eller et hul i en rude.

Men jeg kan rolig anbefale den til andre. Den støjer med 52 Db, hvilket er et ok niveau, i forhold til kølingen, som man får ud af den. Desuden har de gjort den næsten helt fri af vibrationer, som ellers kan give de største lyd problemer, når vibrationerne går i (træ)gulvet. Der er 4 jul under, som gør den en del nemmere at skubbe rundt, da den er meget tung. Der er en to timere indbygget, hvilket giver mulighed for at angive op til 24 timer i forvejen, at enheden skal tænde eller slukke - en god ting, hvis man gerne vil starte airconditionen f.eks. en time før man kommer hjem fra arbejde.

Der er desuden 3 års garanti på enheden, fra fabrikkens side, hvilket også er et stort plus for mig, men alt hvad jeg har oplevet omkring den, giver mig ingen grund til at tro, at det er noget som jeg får brug for. Kvaliteten er høj.

15 kommentarer:

Anonym sagde ...

Har selv lige købt en, og er glad for den. Dog synes jeg den larmer meget

Anders Lund sagde ...

Ja, den siger "en del", men det er et niveau, som jeg synes er normalt / acceptabelt for en enhed af den type og til den pris.

Den overdøver på ingen måder en samtale, men det kræver måske for nogle, at man skruer lidt op for fjernsynet.

Men hvis man regner med at støjniveauet er det samme, som en gulvblæser, så bliver man slemt skuffet.

Larm er meget objektivt og kommer også meget an på hvor enheden står, og hvormeget der er omkring den til at absorbere lyden.

Anonym sagde ...

Bliver der ikke ret hurtigt varmt igen i lokalet, når vinduet skal stå åbent med slangen mens maskinen kører?

Og hvad hvis man slukker den, bliver der så ikke også hurtigt varmt igen i lokalet?

Overvejer selv at anskaffe en.....

På forhånd tak for svar.

Anders Lund sagde ...

Jo, der bliver hurtigt varmt og derfor har jeg også fået gjort noget ved det. Se:
http://blog.andersonline.dk/2009/07/aircon-igennem-vinduet.html

Desværre har jeg ikke haft brug for min seneste tilføjelse (pladen) endnu, så jeg ved ikke hvordan det nye opsæt performer.

DST sagde ...

Hej, har du prøvet din løsning med vindues pladen endnu?
Skruer enheden op og ned for blæseren efter behov, eller kører den bare på fulde drøn, også når rummet har opnået den valgte temperatur?
Jeg overvejer nemlig selv at købe en mobil enhed og lave en plade til vinduet, da en fast installation jo kræver at man smider en hel del penge efter en aut. montør.

Anders Lund sagde ...

Hej DST,

Ja, jeg har prøvet pladen et par gange nu. Det er en rigtig god måde, at få varmen ud af lejligheden. Men pga. den måde one-unit aircon virker på, med at de puster en masse varm luft ud af hullet, skal der jo også suges noget nyt luft ind i lejligheden igen. Her oplevede jeg, at de små sprækker rundt om vinduet beygndte at "fløjte", når det var det eneste åbne sted i lejligheden.

Coolix enheden har 3 indstillinger mht. blæserhastighed. 1, 2 og 3. Så vidt jeg ved / har lagt mækre til, skruer den ikke ned for blæserhastigheden, når temperaturen er kommet ned på det niveau, som man ønsker. Den slår dog selve aircon-delen (kompressoren) fra, imens blæseren stadig kører. Det er dog også kompressoren, som laver langt det meste larm og jeg hører ikke meget forskel i de tre blæser indstillinger.

Coolix airconen er ratet til 7200 btu/timen, hvilket ikke er helt nok til at køle stuen, når solen står lige ind på vores (store) vestvendte vinduer om aftenen. Det giver dog en lidt lavere temperatur og der fjernes en del fugt, hvilket giver markant bedre klima i stuen.

Coolix kan sættes til auto-start inden for 24 timer og også auto-sluk inden for 24 timer. Der er dog IKKE mulighed for, at den tænder automatisk hver morgen klokken 8.00 og så slukker klokken 16.00.

Alt i alt er jeg stadig glad for airconditionen, når man tager prisen på kun 1.500 kr i betragtning.

Det er dog, til permanente installationer, at foretrække at have en two-unit, således at airconditionen ikke hele tiden trækker varm luft ind udefra.

DST sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
DST sagde ...

Hej Anders, tak for det hurtige svar :)

Pernille og Kennet sagde ...

Hej

Kan man undlade at sætte slangen ud af vinduet, og nøjes med "skuffen"?

Anders Lund sagde ...

Hej Jensine,

Der er ikke noget i vejen for, at lade være med, at stikke røret ud af vinduet, men jeg vil ikke anbefale det. Grunden er, at når airconditionener køler luften, så skabes der en masse varme og denne varme skal den af med. Det gør den ved, at puste en masse varmt luft ud, hvilket er det, det store rør står for. "Skuffens" opgave er, at opsamle kondensvand, som skabes i forbindelse med, at luften bliver afkølet.

Så spørger du måske, om der ikke bliver kølet mere, end den varme der kommer ud, men det må jeg så svare nej til. Grunden til dette nej, kan man se på denne måde:

Det er ikke muligt, at fjerne varme, man kan kun flytte den. Det er hvad en aircondition gør, den "suger" varmen ud af luften, men skal så spytte det et andet sted hen. Dvs. varmen er konstant. Men selve processen, at køle luften ned og flytte varmen, skaber varme i sig selv. Så hvis du starter din aircondition og bare lader den puste alt det varme luft ud i samme rum, så bliver der ganske enkelt varmere i rummet.

(overstående afsnit er måske ikke 100% videnskabelig korrekt)

Hvis du er et sted, hvor der ikke er direkte adgang til, at puste luft ud, så vil en to-delt aircondition måske være løsningen. De er dyrere, mere besværlige at sætte op, men til gengæld kan der være længere imellem køleenheden og ventilatorenheden og så er de meget mere effektive. To-delte aircondition er typisk det man bruger, til permanente installationer.

Just-Me sagde ...

Hej

Man skal tænke sig MEGET om når man bruger en aircondition, den koster det hvide ud a øjnene at bruge ...
Jeg købte en mobil aircondition sidste sommer og har lige modtaget en ekstra el-regning fra Dong på 4.000 kr ... :-(

Anders Lund sagde ...

Hej Just-Me,

Ja, det er korrekt, at aircondition bruger meget energi (strøm). 4.000 kr i ekstra regning tyder på, at du var blevet lidt for gode venner med resultatet af, at have en aircondition kørende.

Derfor bruger jeg også kun min, når jeg har det direkte ubehageligt med luften - typisk hvis luftfugtigheden er meget høj. Et par gange har det også været temperaturen, som har været problemet og så kan den godt stå i nogle timer og køle ned. Coolix'en har jeg også en enkelt gang haft med til en fest - den var et stort hit, da temperaturen var meget høj den aften.

Men det er godt, at du kommer med advarslen om strømforbruget, da mange ikke tænker over dette. Mit råd da også, at man prøver om en almindelig bord eller gulvblæser ikke kan klare ens behov. Bare det, at luften bevæger sig er nok til, at man oplever nedkøling.

Her til sommer, at jeg haft gang i min aircondition 3 gange - resten af gangene klare jeg det med en gulvblæser.

helle sagde ...

hej Anders. jeg kan ikke få min coolix aircondition til at affugte, den kører, men der kommer intet vand i beholderen. hverken med slange eller i kar, hvad er årsagen hilsen helle

helle sagde ...

jeg kan ikke få min til at samle fugt fra lokalet hverken i slange eller beholder, kender du årsagen hilsen helle

Anders Lund sagde ...

Hej Helle,

Det er lidt tid siden, at jeg har kigget nærmere på min Coolix, da den bare har fået lov til at passe sig selv.

"Desværre" er jeg ikke stødt ind i dit problem. Men hvor lang tid har du ladet den køre? Der kan godt gå noget tid, inden der begynder at dukke vand op i beholderen. Det er ikke en højeffektiv affugter. Men efter en time burde der være noget fugt i beholderen.

Jeg ved ikke hvad du bruger din Coolix til på denne tid af året, men luftfugtigheden udenfor er lige nu ret lav, så der er ikke så meget vand at hive ud af luften. Det kan være derfor, at du ikke ser noget i vandbeholderen. Om morgen kan du måske se, at der er samlet kondensvand rundt i dine vinduer og det skyldes den fugtig som vi mennesker hele tiden udskiller. Når man ser det på vinduerne om vinteren og ikke om sommeren, skyldes det at vinduerne er kolde om vinteren og derved får fugten i luften til at tætne sig på vinduerne. Det er helt samme effekt, som når man hælder en iskold sodavand i et glas og der så bliver dannet vanddråber på ydersiden af glasset. For at komme denne luftfugtighed til livs, anbefaler jeg at du lufter ud i stedet for, at bruge din Coolix.

Håber, at det måske besvare dit spørgsmål.