lørdag den 29. august 2009

Min iPhone

Jeg har tidligere skrevet om at min Nokia N95 døde. Dette var bestemt ikke planlagt, men heldigvis havde jeg en uge i forvejen planlagt at jeg skulle have den nye Apple iPhone 3GS.

Hvorfor en iPhone?
Det var ikke et helt nemt valg, da flere og flere Andriod baseret telefoner var kommet. Jeg er i et lidt af et dilemma, når det kommer til computere. På den ene side vil jeg helst vælge open source software, da hele filosofien om friheden tiltaler mig mere end hvad Apple og Microsoft levere i deres software. Men på den anden side, vil jeg godt have noget, som er nemt og bare en smule gennemprøvet og udbredt. Nu vil en masse open source folk måske sige mig imod og påstå at at Linux og alle de andre ting er nemt og gennemprøvet og udbredt, hvilket jeg ikke vil sige dem imod.

Problemet ligger nok hos mig og hvordan jeg er vandt til at bruge Windows. Der findes MANGE Windows brugere og derfor bliver der også udvilket mange programmer til Windows. Og har man et problem et sted, er der helt sikkert en løsning på nettet. Når jeg bevæger mig over i open source, som bestemt også er udbredt, synes jeg dog ikke altid at det er lige nemt at finde en løsning, som er nem at implementere. Derfor kan jeg godt lide at være med på det "store" hold, indtil at jeg er overbevist om at et af de mindre hold kan det jeg vil have.

Når man så overfører dette til smartphones, så synes jeg at iPhone vinder. Den er hurtig, designet (hardware og software) er lækkert og der er mange udviklere til platformen. Dette betyder at der bliver lavet mange programmer til telefonen og de er alle sammen blevet samlet ét sted. Hurtigt og nemt. Android er også begyndt at få en del udviklere og har også et samlet sted til alle applikationer, men iPhone har bare et forspring, som gør at den er mere attraktiv for mig.

Købet
I modsætning til iPhone 3G, som kun blev solgt fra en telefonselskab (Telia), bliver 3Gs solgt af 3 selskaber: Telenor, 3 og Telia. Jeg har en ven, som arbejder i en Telenor butik, hvor jeg har fået et ret godt forhold til Telenors butikker. Dette skyldes nok også at jeg har fået en del viden om hvordan tingene hænger sammen i Telenor, hvilket altid gør det nemmere at tale med dem i butikken. Derfor var mit valg også meget naturligt, da jeg valgte at handle her.

På frigivelsedatoen for telefonen i Danmark, stod jeg derfor i kø, som nummer 6 i Lyngby centeret. Jeg var ret overbevist om at jeg ville gå hjem med en telefon, men blev desværre skuffet, da jeg fik at vide at de kun havde 16 GB versionerne tilbage. Derfor lod jeg mig skrive op til en 32 GB version i City 2 (hvilket er lige ved siden af hvor jeg bor). Der kunne gå 2-3 uger, inden de fik den hjem. Heldigvis fik jeg allerede efter lidt over en uge, et opkald fra City 2, hvor de sagde at de havde en liggende, som jeg måtte købe. Glæden var stor!

Telefonen kan kun købes med et abonnement, hvilket jeg godt vidste. Min plan var at få låst telefonen op og så smide mit firma simkort i, så jeg skulle bare have det abonnement, som samletset fik telefonen til at være billigst muligt. Derfor blev det til "Tale og fri sms -medium" til 200,-/mdr. i 6 mdr.

I modsætning til alle andre telefoner, som Telenor forhandler, bliver iPhone simlåst til udbyderen. Dette er et krav fra Apples side og det koster 500,- at få låst telefonen op.

Det samlet regnestykke efter 6 mdr. blev derfor:

Abb. (6 x 200,-): 1.200,-
Telefon: 3.399,-
Unlock: 500,-
I alt: 5.099,-

Unlock
Der findes to måder at få låst sin telefon op, af hvad jeg ved af: Endten gør forretningen det for kunden eller også ringer man til kundeservice, efter man har fået telefonen. En af mine venner fik gjort det i butikken (hvilket jeg også har hørt at de skal gøre, hvis kunden beder om det), men jeg fik en ekspedient, som slet ikke kendte noget til det. Derfor gik jeg efter den sidste løsning med kundeservicen, hvilket jeg havde lært at min Telenor-ven.

For at telefonen kan blive låst op, skal den registreres på netværket. Derfor satte jeg det medfølgende Telenor simkort i telefonen. Telefonen vil herefter ikke foretage sig noget, før man har sat den til iTunes. Dette var heller ikke noget problem, da jeg i forvejen havde en iPod, så alt var installeret. Telefonen var hurtig klar til brug, efter at jeg havde sagt nej i iTunes, til at installere operatørspecifikke indstillinger (så som SMS og MMS central). Disse indstillinger er jo ligemeget, når jeg alligevel skulle skifte til en anden teleudbyder.

Jeg ringede herefter op til Telenor kundeservice. Her skal man ikke trykke sig igennem telefonmenuerne til unlock af telefoner, for man får besked på at unlock iPhone skal gøres vha. en servicemedarbejder. Jeg kom hurtigt igennem og hende jeg talte med var hurtig til at finde min telefon og få den låst op i deres system. Herefter tilsluttede jeg så telefonen til iTunes igen og fik besked om at der var en operatøropdatering. Denne valgte jeg at installere og fik nu besked om at telefonen var låst op. Ud med Telenor simkort og ind med arbejdets TDC kort.

Operatørindstillinger
Har man en anden teleudbyder end den, som telefonen kom med, skal man til at sætte SMS, MMS osv. op. Jeg har TDC og kunne ikke finde nogen vejledning på deres hjemmeside. Telmore (som bruger TDC's net) har dog nogle vejledninger, som er nemme at følge. Disse virkede fint for mig.

iTunes
Sammenkoblingen imellem computer og telefon sker med Apples iTunes. Dette program sørger for at din musiksamling, programmer, billeder osv. er i synkon imellem telefon og computer. Det er valgfrit hvad man vil have med. iTunes tager også sikkerhedskopier af telefonen, hver gang man tilslutter den, hvilket (af hvad jeg kan regne ud) betyder at hvis ens telefon går i stykker eller mistes, kan man sætte en ny til iTunes og så burde man få alle sine ting tilbage. Dette er dog kun et teoretisk bud, da jeg ikke har undersøgt det nærmere.

Brug af telefonen
Jeg bliver ved med at kalde det en telefon, men sagen er at det er en lommecomputer, med indbygget telefon. Helt seriøst. På andre telefoner er selve telefon-funktionen i center, hvilket gør at man hurtigt kan gå ind i kontakter og ringe op. Med iPhone er telefon-funktionen på linje med alle andre programmer, så man skal først klikke sig ind i telefon programmet, så kontakter og så ringe op. Dette har Apple dog også gjort noget ved, for de har lavet en universal søgefunktion, hvor man hurtigt kan finde kontakter, musik og meget andet. Det er dog noget jeg stadig skal vende mig til. Problemet er dog ikke så stort, da jeg ikke laver så mange opkald i løbet af dagen.

Telefonen understøtter Bluetooth headsets og jeg må sige at lyden er meget bedre end med min Nokia N95, som dog også har nogle Bluetooth problemer. Taler man direkte i telefonen er lyden også god.

Skrift
At skrive på skærmen er noget anderledes end på rigtige knapper. Dette er dog noget jeg hurtigt at blevet god til (der er stadig plads til forbedringer), da telefonen har en intelligent ordbog. Denne ordbog holder øje med hvad du skriver og rammer du ved siden af et eller flere bogstaver i et ord, så som "ovwrflase" i stedet for "overflade", erstatter ordbogen automatisk, uden at du skal gøre noget. Du har dog mulighed for at beholde det ord du har skrevet, ved at trykke på en knap, men jeg ser meget sjældent at dette er nødvendigt. Du kan definere hvilke sprog man vil bruge i dagligdagen (jeg har defineret dansk og engelsk), hvorved der på tasturet findes en knap til at skifte imellem disse hurtigt. Dette skift betyder skift af ordbog og tastaturlayout (ÆØÅ på dansk, ikke ÆØÅ på engelsk).

I nogle programmer, så som SMS og webbrowser, kan man lægge telefonen på siden, hvorefter man får et større tastur at arbejde med. Med dette tastatur holder man bedre på telefonen og kan skrive lidt hurtigere. Det er dog langt fra alle programmer, som understøtter dette.

Jeg føler klart at jeg vil og kan skrive meget mere på iPhone end på min gamle Nokia N95.

Kamera
Der findes en del billeder på nettet, taget med iPhones kamera. I den originale og 3G modellerne, er der tale om et 2 Mpixels kamera. I 3GS er det 3.2 Mpixels. Mit bud er at disse kamera ikke er særlig gode - ihvert fald ikke sammenliget med min Nokia N95. N95 tager en del mere skarpe billeder. Og selv om der i keynote til 3GS blev lovet større lysfølsomhed i mørke situationer, synes jeg ikke at 3GS klare sig særlig godt. Dette skyldes også den manglende blitz. Derfor har jeg bestemt ikke tænkt mig at dette er erstatningen for mit rigtige kompakt kamera, men det er da heller ikke ubrugelig billeder - bare der er lys nok.

Kameraet har indbygget "synsk" hurtighed. Hvad dette betyder, hvilket jeg stadig ikke har kunnet finde information om nogen steder endnu, er at kameraet tager billedet FØR du har trykket på udløserknappen. Dette betyder også at chancen for at få det helt rigtige billed er større! Hvis man sidder og venter på det rigtige øjeblik at tage billedet af sin hund, så går der et øjeblik fra man selv ser det rette øjeblik, til at man får trykket på knappen og kameraet rent faktisk tager billedet. I dette lille øjeblik, kan motivet være væk og du ærgrer dig bagefter. Her er iPhone 3GS dog anderledes, for jeg tror at det hele tiden tager billeder eller måske optager en film. Når man trykker på udløserknappen, hopper iPhone måske 0,2-0,4 sekunder bagud i tiden og tager dette billede i stedet for det, som man ellers ville ha' taget. Meget smart synes jeg.

Jeg har eftertestet denne synskhed, ved at vifte min finger foran kameraet og så taget billedet lige efter at fingeren kommer ind foran. På skærmens liveview når jeg lige at se fingeren komme ind foran motivet, inden jeg tager billedet. Det færdige resultat viser dog ikke nogen finger.

Noget andet, som er nyt med 3GS er muligheden for at optage video. Dette er underlagt noget af de samme begrænsninger, som når man tager billeder. Lyden bliver heller ikke opfanget særlig godt. Efter at man har optaget et stykke video, kan man klippe noget af starten og slutningen væk, hvilket er nemt og hurtigt at gøre.

Surfing
En af de fedeste ting ved iPhone er dens browser og hvordan den betjenes med den trykfølsommeskærm. Når en hjemmeside indlæses, bliver den vist i stort format. Dvs. hele sidens bredde er med, hvilket også medføre at alt normalt tekst er umuligt at læse. Dette findes der dog et par trick til at ordne. Det første er at lægge telefonen i vandret, hvilket vender hjemmesiden, så bredden har længden af skærmen at benytte sig af. Det andet trick er at dobbelt "klikke" på det tekst man vil læse. Ofte vil browseren så finde ud af hvormeget den skal zoom ind, for at få lige netop dette tekst til at fylde skærmens brede. Og til den tredje måde er ved at placere sin tommel og pegefinger sammen, på det man vil forstørre og så trække de to fingre fra hinanden. Dette vil forstørre det man læser. Den trejde måde at zoome på, gør sig gældende mange steder (f.eks. i billeder og på kort). Gør man den modsatte bevægelse, zoomer man ud igen.

Browseren understøtter IKKE flash, hvilket vil sige at der er nogle ting, som ikke virker. De fleste hjemmesider, som jeg besøger, er dog ikke afhænge i af flash. Og vil man se YouTube videoer, så findes der et program til dette, som følger med som standard på telefonen.

iPod
Der er selvfølgelig også indbygget en musikafspiller i telefonen. Denne afspiller er udenmærket, men jeg synes at den lider lidt af de samme mangler, som telefondelen gør. Nemlig at man skal lave ekstra arbejde for at gøre de ting man vil. Ikke at det er besværligt, men når der ikke findes en rigtig "afspil/pause"-knap på telefonen, betyder det at man skal låse tastaturet op, navigere hen til iPod delen og derfra finde frem til knappen, hvor man kan trykke afspil/pause.

Dette ser jeg dog også, som en del af prisen, for at man har en enhed som kan alt muligt. Men hvis man vil have en telefon, som bare skal være en telefon og kunne afspille musik samtidig, skal man nok kigge et andet sted hen end på en iPhone.

Ellers er der ikke så meget at sige om iPod delen. Den kan afspille musik, podcasts, video og lydbøger. Helt som andre iPods og musikafspillere.

Programmer (apps)
Et af de helt store salgspunkter for telefonen er muligheden for installation af tredje parts programmer. Så kaldte Apps. Apple har lavet en "App Store", hvor alle programmer, som udviklere vil gøre tilgængelig for iPhone brugerne, skal uploades til. Apple har derefter et team af medarbejdere, som kigger alle applikationer igennem og godkender eller afviser dem derefter.

Og det er ikke bare ukendte folk, som laver apps til telefonen. Facebook har en app, som tager alle de informationer, man normalt vil bruge på Facebook og smider dem ind i et hurtigt og overskueligt interface. Er man mere til spil, spytter EA Games også en masse spil ind på iPhone platformen. Der er tale om titler, som Need for Speed, The Sims, SimCity og mange andre. ID games har også lagt forskellige spil ind, så som Doom og Wulfenstien 3D. Blandt andre har Team17 også været aktive og derfor ser vi også titler, så som Worms og Pinball Fantasies. De fleste (hvis ikke alle) af disse kendte spil, koster penge, men heldigvis ikke så meget. Typisk er det imellem 20 og 60 kr. for de store spil. Andre mindre producenter laver spil fra 6-20 kr., hvilket også er kraftigt med til at gøre det mere attraktivt at købe spillene.

Det er ikke kun udenlandske udviklere, som laver spil og programmer. Et meget nyttigt program, er f.eks. Rejseplanen, som de fleste kender fra rejseplanen.dk. Det ekstra smarte er, at Rejseplanen app kan bruge telefonens GPS, så den hurtigt kan udfylde dit start punkt. Herefter er det hurtigt at søge sig frem til din destination og få nogle bud på hvordan du kommer der hen. Der er også mulighed for at få togafgange på en station nær dig - igen vha. GPS funktionaliteten.

Krak.dk har også en app. Denne er hurtig til at søge efter virksomheder eller private. Og når du har fundet hvad du søger efter, kan man hurtigt kopiere kontaktoplysningerne fra Krak, ind i din egen telefonbog. Nemt!

Datatrafik
Selvfølgelig koster det noget datatrafik, at downloade nye apps eller surfe på nettet. Derfor bør man, hvis man ikke vil have en stor datatrafikregning, sørge for at være i nærheden af et trådløst netværk. Det er dejlig nemt at koble sig på trådløse netværk og når først et netværk er blevet kendt af telefonen, vil denne automatisk koble sig på dette.

Jeg har brugt telefonen meget til at surfe og hente apps med, men i de første 19 dage, jeg har haft telefonen, har den kun sendt og modtaget 30 MB data. Jeg har nok hentet over 500 MB data via det trådløse netværk. Det kan dog stadig anbefales at man skaffer sig et dataabonnement, hvor man f.eks. har 5-10 GB fri data pr. mdr. Dette vil helt klart få ens måde at bruge funktionerne i telefonen til at udvikle sig.

Undersøg dit mobilabonnement og sørg for at du har en form for dataabonnement, til at dække dit forbrug. Ellers kan man hurtig blive meget ked af det, når man får regningen!

Batterilevetid
Et lidt skuffende punkt omkring 3GS, er batterilevetiden. Jeg lader min telefon op mindst én gang i døgnet. Dette skyldes dog også at telefonen nærmest har erstattet min laptop, når jeg er hjemme. Heldigvis har jeg massere af mulighed for at lade op - både om natten og når jeg er på job. Derfor ser jeg det heller ikke som et stort problem.

Høretelefoner
Med til telefonen medfølger der nogle høretelefoner. Disse høretelefoner blive af mange betegnet som dårlige. Jeg har ikke de helt store kvalitetsøre, men synes at lyden er fin nok. Det er ikke den type høretelefoner, som stikkes helt ind i øregangen, hvilket gør at man har mulighed for at høre lydene omkring en, imens man har dem på. Dette gør selvfølgelig også at man ikke kan isoleres sig fra omverdenen, men så må man tage nogle andre høretelefoner på.

På ledningen til høretelefonerne, er der tre knapper, som giver mulighed for at starte/pause musik og opkald, samt skrue op og ned for lyden.

Konklusion
Apples iPhone er blevet hypet meget, men det er bestemt ikke uden grund. Jeg er selv overrasket over hvor meget jeg bruger min telefon til i stedet for min bærbare computer. Hvis man sidder i sofaen og lige vil slå en skuespiller op, så er der en app til dette. Vil man vide hvad det er for et stjernebillede man kigger på, starter man et andet app op og peger i retning af stjerne billedet, hvorefter GPS, kompas og accelerometer hurtigt beregner hvad du peger på og viser det på skærmen. Dejligt, hurtigt og nemt!

Samtidig med at telefonen har en masse funktioner, som kan udvides, gør den også tingene mere elegant. Når man bevæger sig ind i Apple universet, er der automatisk en strengere standard for hvordan man skal gøre tingene. For alting skal være nemt, overskueligt og intuitivt, så man ikke behøver at lære et program, men at man bare begynder at bruge det.

Apple er dog et magtsygt firma. F.eks. er iPhone den første telefon her i Danmark, som er bundet op til bestemte udbydere. Brugerne herhjemme kan ikke forstå det, men systemet er kopieret fra USA af. Hvilket formål det har, ved jeg ikke, ud over at Apple har en hypet telefon og de teleudbydere, som vil udbyde den, betaler nok også godt til Apple. Men kigger man på hvilke muligheder man har på selve telefonen, så bliver de også begrænset af Apple. Du har ikke mulighed for at installere programmer, uden om App Store (jo, man kan bryde denne beskyttelse, men det er en hel anden snak, som jeg ikke kommer ind på her og som jeg ej heller vil prøve). Ringetonerne er også begænset - f.eks. kan man ikke bare bruge et hvilket som helst stykke musik som ringetone (hvilket måske skyldes pladeselskaberne). Og sådan er der en del begrænsninger. Dog ikke så mange, så jeg synes at telefonen er ubrugelig. Det er dog en af hovedårsagerne til at jeg har kigget imod telefoner med Android systemet.

Om et par år, når min iPhone skal skiftes ud, kan det meget vel være at jeg vender blikket imod en Android telefon. Det må tiden vise.

Flere blogindlæg
Jeg vil i den kommende tid, begynde at beskrive nogle af de applikationer, som jeg har installeret og måske fjernet igen! På den måde kan du måske få dig et overblik over hvad der egentlig findes til telefonen og måske komme med et tip til mig, hvis der er noget jeg har overset.

(p.s. Jeg er lidt for doven til at læse korrektur på denne side, så bær over med mig. :-)

Ingen kommentarer: