Hvad er HDR?
HDR står for High Dynamic Range. Kort fortalt er det en teknik, som gør at man i et billede kan få detaljerne frem i de mørke såvel som de lyse områder af et billede. Normalt vil kameraet justere lysstyrken i forhold til gennemsnittet i billedet eller efter det punkt du trykker på. Det betyder at et billede, hvor man fokusere på noget lyst (eller hvis der er en kraftig lyskilde i billedet), vil kameraet slet ikke se alle detaljerne i det mørke.
Billedet øverst uden HDR og nederst er med HDR
Læg mærke til, at man i billedet øverst ikke har særlig mange detaljer omkring det mørke på stolen eller det lyse i vinduet. Dette laver HDR om på i det nederste billede.
Hvordan fungere HDR?
HDR er en teknik, som har været kendt i noget tid. Tricket går ud på, at man tager 2 eller 3 billeder og kombinere dem. Der tages et billede, hvor lysforholdene er justeret efter det mest lyse i billedet og der tages et billede, hvor lysforholdene justeres efter det mørkeste. Alt efter HDR teknikken, kan der også tages et billede, som svare til det, et kamera normalt ville vælge til lysforholdene. Når de 2-3 billeder er taget (uden at bevæge kameraet!) lægges billederne samme efter nogle algoritmer, som jeg ikke selv vil kunne forstå. Men resultatet bliver som overstående. Nu er kameraet i en iPhone ikke det bedste, men har man et godt kamera, kan man lave nogle ret fede billeder.
Hvordan får man HDR på sin iPhone?
Har man en iPhone 4 og opdatere den til iOS 4.1, så er det indbygget i standard kamera applikationen. Da jeg ikke har en iPhone 4, kan jeg desværre ikke sige meget om hvor godt dette er.
Har man en iPhone 3GS (som mig) eller ældre, kan man klare det med nogle apps. Ind til videre har jeg kun testet et HDR app, som næsten blev skamrost i App Store: Pro HDR. Det virker hurtigt og nemt. Det giver ikke mange muligheder for at styre selve HDR beregningerne, men efter billedet er beregnet, kan man justere lys, kontrast og andre lignende ting. Jeg skal prøve programmet noget mere, blandt andet til at tage billeder uden for. Men det forbedre helt klart billederne man tager. Det kræver dog lidt tålmodighed, da programmet først skal analysere motivet, tage to billeder og beregne det færdige billede. Dette tager tid, så det er kun noget man kan gøre ved ting, som står stille. F.eks. en solnedgang, faste elementer eller udsigt.
Pro HDR koster 12 kr og er pengene værd. Jeg skal prøve de andre HDR programmer senere, men ind til da kan jeg kun anbefale Pro HDR. Endelig et kamera app, som rent faktisk kan bruges til noget.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar