mandag den 11. maj 2009

Firefox med flere processer

For nogle dage siden, læste jeg at Firefox vil blive ændret, således at det vil bruge flere 'processer' på én gang. Dette er noget, som Google Chome og Microsoft Internet Explorer 8 benytter sig af i dag. Men hvad betyder dette?

Kort fortalt, er en proces, den del af programmet, som ligger i CPU'en og kræver tid fra CPU'en, når der skal ske noget. Hvis man lukker processen, lukker programmet, som køre i den proces.

Der er to grunde til at et program skal bruge flere processer. Den første er at hvis en proces dør, så kan den anden proces godt leve videre. Man kunne forstille sig at man havde 5 hjemmesider åbne i sin browser, hvor der pludselig er en af hjemmesiderne, som dør, fordi de kalder flash med en kommando flash ikke kan finde ud af. Nu lukker hele browseren ned! Var det flere forskellige processer - f.eks. en proces pr. hjemmeside, ville det kun være den ene hjemmeside, som gik ned.

En anden god ting er hastighed! Hvis nu en hjemmeside er i gang med at loade, tager en masse CPU-kræfter ud af din computer, kan det være at dine andre hjemmesider ikke kan bevæge sig eller at hele din browser fryser imens hjemmesiden loader. Med flere processer, kan en hjemmeside stadig tage en masse CPU-kræft, men dit styresystem vil stadig kunne dele tingene ligeligt imellem processerne i browseren.

Kort og godt - din browser vil blive mere stabil og være/føles hurtigere.

Ingen kommentarer: